Febrer, temps d’elaboració d’embotits. Història, tradició i la botifarra d’ou

Catalunya és coneguda per la gran quantitat d’embotits que s’hi elaboren, és ben sabut que a tots els masos on hi havia bestiar porcí la festa grossa era la tradicional matança del porc i amics i familiars elaboraven embotit plegats. Mataven el porc un cop l’any, el mataven a l’hivern perquè la carn no es fes malbé. Feien embotits com ara: pernil, fuet, llonganissa, botifarra, greixons, bulls, llom embotxat i utilitzaven la sal per conservar: el pernil, els ossos d’esquena, la cansalada. Feien confits amb llard i tenien menjar i condiments(cansalada) per tot l’any.

Si us agraden les fires, el cap de setmana vinent (17/18/19 de febrer) a Riudellots hi fan la Fira del Porc, una fira on podreu degustar tota mena d’elaboracions amb porc. Organitzen un munt d’activitats (tallers, demostracions, venda) i són ben coneguts els esmorzars de forquilla. Al setembre a Manlleu combinen cervesa i porc dins una fira que us farà xal.lar. Aquí teniu l’enllaç per anar fent boca.

Per Dijous Gras no pot faltar a taula la tradicional botifarra d’ou, una recepta documentada des de fa més de tres segles. El vicepresident del Gremi de Carnissers, Cansaladers i Xarcuters de Barcelona explica com es fa: carn magra, cansalada, papada de porc i deu quilos d’ous per cada quilo de carn. Es barregen aquests ingredients ben picats i es couen durant 45 minuts. Així s’obté la tradicional botifarra d’ou, que no pot faltar a taula per Dijous Gras. La tradició de menjar-ne està documentada des de finals del segle XVII a les masies barcelonines. (en aquest enllaç al diari ARA podreu saber-ne més detalls)

Els formatges catalans no són menys importants però no ha estat fins els darrers anys que s’han començar a mostrar i difondre de manera més generalitzada. En aquest enllaç trobareu una llista de formatgeries catalanes molt interessant.

Al nostre mercat tenim un ventall de cansaladeries amb una oferta variada i per a tots els gustos, des de les parades de sempre fins les que ofereixen productes més gourmet i innovadors. Comprar a mercat és poder veure i triar i ser atès tal i com ens agrada, ja ho sabeu.

Del porc se n’aprofita tot, diuen. Però sabem realment com cuinar-lo i quines parts hem de triar per a cada plat? El millor que podeu fer és preguntar a la vostra parada habitual, ens saben un munt.


 

Per acabar el post d’avui, us presentem les cansaladeries del nostre mercat i així ens aneu posant cara, estem al vostre servei!

Tenim la xARTcuteria de la Sònia, cansaladeria amb art. (amb parada a les dues entrades, a Pi Margall i a Providència)

Mercat l'Estrella de Gràcia

Mercat l'Estrella de Gràcia


La xarcuteria Jeroni

Mercat l'Estrella de Gràcia


La cansaladeria l’Andorrana (amb parada a les dues entrades, a Pi Margall i a Providència)

Mercat l'Estrella de Gràcia

Mercat l'Estrella de Gràcia


La cansaladeria Montes

Mercat l'Estrella de Gràcia


La Xarcuteria Míriam

Mercat l'Estrella de Gràcia


I la Cansaladeria Júlia

Mercat l'Estrella de Gràcia


Cansaladeria Joan i Elisenda

Mercat l'Estrella de Gràcia

Recent Posts
Contacta amb el mercat de l'estrella

Qualsevol dubte o consulta escriu-nos!

Start typing and press Enter to search

Mercat l'Estrella de GràciaMercat l'Estrella de Gràcia